Titus Vacare

Op de scholen, het werk en trouwens ook in de kerken merk je, dat mensen moe zijn en deze weken ervaren als “de laatste loodjes”. Velen zien uit naar de weken van relatieve rust en het bijtanken in Villa Achtertuin of een verder gelegen bestemming.

Het woord vakantie komt oorspronkelijk uit het Latijn, van vacare dat leeg worden betekent. Leeg worden van alle drukte, verplichtingen en gedoe van het normale dagelijkse leven. Maar ook: leeg worden voor, ruimte krijgen voor die zo broodnodige rust, ontspanning, herstel. Maar in allereerste instantie komt het van vacare Deo: ruimte maken voor God.

Iemand die zelfs op de meest bedreigende plaatsen ruimte wist te maken voor God, bij zichzelf en bij anderen, was Titus Brandsma. Geboren en getogen in Ugoklooster, vlakbij, was hij één van ons: een trotse Fries, een moedig man, een blijmoedige gelovige. Hij riep de katholieke pers op, geen nazipropaganda te publiceren. Daarvoor werd hij gevangen gezet in Scheveningen. Dat bracht hem niet van de wijs; hij was blij dat hij meer tijd had om te bidden en te mediteren en schreef: “Ik voel me thuis. Ik bid, schrijf en de dagen zijn kort. Ik ben zeer rustig en tevreden.” Daarna werd hij via concentratiekamp Amersfoort naar Dachau gebracht. Ondanks de mensonterende omstandigheden wist hij zijn menselijkheid te bewaren en zijn moed en ruimheid van hart voor zijn medegevangenen maakten veel indruk. Hij stond ze op alle manieren bij en riep hen ook op om hun haat te overwinnen en voor hun vijanden te bidden. “ Maar pater, dat is zo moeilijk”, was het antwoord. Met een sprankje humor zei Titus: “ Jullie hoeven het toch niet de hele dag te doen?” Op 26 juli 1942 maakte een dodelijke injectie een einde aan zijn leven. In een wereld vol geweld en dreiging bewaarde hij zijn eigen innerlijke ruimte en rust, altijd in contact met God, de bron van zijn geestkracht.

Zijn 75ste sterfdag gedenken we op 27 juli met een Basilica-avond: om 19 uur eucharistieviering in de Basiliek, 20.00 uur koffie en om 20.30 uur een lezing over Titus Brandsma, verzorgd door Hein Blommestijn van het Titus Brandsma-instituut uit Nijmegen. Rond 21.15 begint het nagesprek en een hapje en een drankje. Die avond is bovendien het Titus Brandsmamuseum tot 22 uur geopend. De toegang voor dit alles is gratis, opgave niet nodig. Maakt u ook ruimte om deze grote Bolswarder te eren?

Nelleke ten Wolde

 

Dit artikel delen

Bolsward Gezellig op de Veluwe

Bolsward is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Bolsward. Op deBolswardgids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deBolswardgids? Neem dan contact met ons op.