SC Bolsward (zo) laat overwinning in slotfase uit handen glippen

HARLINGEN – SC Bolsward (zo) moest zondag aantreden in en tegen Harlingen. De Bolswarders waren nog altijd gehavend door het gemis van zes basisspelers.

Na twee duels hadden beide ploegen nog geen punten en beide waren gebrand op een overwinning. Uiteindelijk moest elk team genoegen met een puntje. Harlingen vierde dat als een overwinning en de spelers en supporters van de bezoekers (toch weer zo’n 60 supporters volgden SCB zo1) bleven met een kater achter.

De eerste helft kende weinig grote wapenfeiten voor beide goals. Jochem van der Werf van SCB was nog het dichtst bij een goal, maar zijn afstandsschot spatte op de lat uiteen. Ook Harlingen was dicht bij een doelpunt, maar dit was meer het gevolg van knullig uitverdedigen van SC Bolsward.

De bal had beter ‘weggeroeid’ kunnen worden, maar Maarten Botermans koos voor terugspeelbal op goalie Tolga Demirci en zijn schot belandde via een Harlinger been bijna in eigen goal. De ruststand was 0-0.

In de rust wisselde trainer Van Hiel Ozgur Akkus voor Wessel Mulder. Mulder had goede loopacties, maar de bal werd voorin onvoldoende vastgehouden. Met Akkus kwam meer vastigheid en routine in de Bolswarder ploeg. Dit leidde vrij snel na rust tot de 0-1. Paul Huisman bleef koelbloedig in de afronding toen hij oog in oog met de Harlinger keeper kwam.

De thuisploeg zette vervolgens aan, maar voetballend werd het niet echt gevaarlijk. Vrijwel het enige gevaar van Harlingen kwam voort uit corners en met name vrije trappen. SCB maakte veel kleine overtredingen halverwege de eigen helft en telkens veroorzaakten de Harlinger vrije trappen voor gevaar en onrust in de defensie van SCB. In die fase hadden de Bolswarders ook zomaar kunnen uitlopen naar 0-3, 0-4,  maar de counters werden niet goed uitgespeeld. SCB wil vaak liever mooi combinerend de goal maken in plaats van soms meedogenloos op goal schieten. Dit brak ze in de slotfase op. In de 86 e minuut werd Jochem van der Werf gewisseld voor Raymond Abelsma. Jochem speelde een puike wedstrijd, maar had het wel moeilijk tegen de behendige linksbuiten van Harlingen.

Hoewel het gezegd moet worden dat het voor met name het technisch begaafde SCB ook moeilijk voetballen was op het veld van Harlingen: natuurgras, hoog gras, zacht veld en hobbelig. Het slechtste bijveld van Bolsward is nog beter dan het hoofdveld van Harlingen.

In de 89e minuut werd het voor de ploeg van trainer Marc van Hiel moeilijker, omdat het met 10 man verder moest na een rode kaart voor Abelsma. Deze maakte een harde overtreding halverwege eigen helft en de scheidsrechter trok
terecht de rode kaart. Ook toen leek SCB de wedstrijd uit te spelen, maar wederom een overtreding
van de Bolswarders op eigen helft leidde de 1-1 in. Deze keer werd de vrije trap wel tot doelpunt gepromoveerd.

Bijna maakte Harlingen zelfs nog de 2-1, maar in kansrijke positie schoot de spits van de thuisploeg hoog
over. De 1-1 was over de gehele wedstrijd gezien een terechte eindstand. Goed voetbal was voor SCB
vrijwel onmogelijk door het gemis van teveel bepalende spelers en het slechte veld. Volgende week
speelt de ploeg thuis tegen Drachten.(aanvang 14.30 uur).